Loading color scheme

20. Foliera eller Lacka bilen?

Foliering är inte på något sätt en ersättare till lack utan ett komplement, utan en bra lack i grunden så blir inte foliering bra, många ser sin chans att foliera för att spara pengar på en bil som sett bättre dagar. Problemet är att en risig bil blir värre med foliering, dels fäster folien dåligt på en bil som bara är uppspacklad utan att vara riktigt lackad och finns det dessutom lite rost på bilen så kommer den att frodas under foliering. Är en bil i behov av lack på grund av slitage så är det en lack den ska ha. Vi utför inga ”renoveringsfolieringar” utan rekommenderar att du vänder dig till en lackerare.

Foliering fungerar bäst på en bil som är frisk i lacken och plåten och är tänkt som ett bra sätt om man vi byta färg eller skydda bilen men bibehålla bilens värde. Att lackera om en bil som är i behov av ny lack till samma färg som den redan har kostar mellan 20.000 och 40.000 kr för en normal personbil beroende på färg och underarbete. Att lacka om en bil till en annan färg landar sällan under 80.000 kr om allt ska lackas så som dörrgångar och motorrum, att lacka om en bil till annan färg och bara lacka utvändigt är katastrof för andrahandsvärdet. Att foliera en normal personbil utvändigt med folie ur standardsortimentet ligger normalt på mellan 15.000 och 20.000 kr.

Foliera från vilken färg som helst till vilken färg som helst? Dagens folier fungerar bra på alla underlagsfärger men man bör ha i åtanke att det går inte att komma in och foliera precis över allt så även om det är ett kompetent företag som utför jobbet ska man fortfarande ha i åtanke att bilens originalfärg kan komma att synas i vissa karosskarvar etc. Om du exempelvis har en vit bil så bör du vara medveten om att det vita kommer att synas på vissa ställen eftersom vit är en såpass ljus färg, det samma gäller om du exempelvis har en röd bil så kanske du ska undvika att foliera den vit.

En bil med mörk eller dov solid eller metallic färg går i princip att foliera till vilken färg som helst utan att det stör, samma gäller för silver och ljusgråa. Bland dom färger som kan vara problematiska att foliera till mörk färg är gul, ljusgrön, vit och röd, då kan man begränsa sitt färgval lite så att det inte blir för stark kontrast. Står man till exempel och väger mellan att foliera från vit till svart eller grå så bör man välja grå eftersom det är mindre kontrast, har man en röd bil kanske man ska överväga att inte foliera den till blå.

Livslängd på folien. Buden är många men rent generellt kan man räkna med en livslängd på 3-4 år på en bil som brukas året runt, men som allt annat beror det också på hur man behandlar och håller efter sin bil, bara för att bilen är folierad betyder det inte att man kan behandla den sämre än en bil som bara är lackad. Folien i sig blir inte dålig med tiden utan det är normalt slitage som tar på den, t.ex. repor eller stenskott precis som med en lack, fördelen är att lacken är helt skyddad under folien.