Loading color scheme

Om du undrar över något så har vi satt ihop den här sidan med vanliga frågor, vi strävar efter att hålla den så uppdaterad som möjligt. Finner du inte svaret på dina frågor så är du välkommen att maila eller ringa oss.

Det är lite olika beroende på bilmodell och material men räkna med att vi behöver ha bilen hos oss 2 till 3 arbetsdagar för ett normalt färgbyte på en standardbil (vintertid behöver vi bilen hos oss dagen innan vi påbörjar arbetet så att den står inne över natten och får upp temperaturen).

 

Pris för en helfoliering varierar en hel del beroende på bilmodell, det är vanligtvis antal dörrar, hur karossdetaljer ser ut, kjolpaket etc som styr, skicka en offertförfrågan för att få ett pris på just din bil. Priserna börjar på runt 25.000 kr inklusive moms och uppåt för foliering med vanlig folie ur standardsortimentet. En printad folie, dvs en folie med motiv eller flera färger exempelvis camo ligger ca 5.000 till 10.000 kr högre i pris (design m m ej inräknat) än en foliering med en infärgad folie. Om man ser till chromefoliering så ligger den på dubbla priset jämfört med en vanlig infärgad folie, dels på grund av en väldigt hög materialkostnad och på grund av att folien är väldigt svårjobbad och tidskrävande. För helfoliering med transparent stenskottsskydd kan man räkna med ca 45.000kr inklusive moms och uppåt.

Rent generellt håller folieringen ett bra skick mellan 3-5 år men livslängden beror till största del på hur du vårdar din bil. Medellivslängden är ungefär 3 år. Dock så väljer de flesta att sälja sin bil eller foliera om den dom första 3 åren.

Priset kan skilja sig ganska mycket beroende på material, för färger ur standardsortimentet är kostnaden den samma oavsett om du väljer blank, matt eller metallic men väljer man pearl, candy-fäger (en djup metallic) eller variochrome (en färg som skiftar mellan olika färger) så ligger dom ca 3.000 kr högre i kostnad på grund av högre materialkostnad och att dom iblank kan vara mer tidskrävande att jobba med.

Priskillnaden mellan foliering i chrome och vanlig foliering skiljer ganska mycket. För foliering i chrome får du räkna med en kostnad på ca 20.000 kr högre än en foliering med en vanlig folie, detta på grund av en hög materialkostnad och att chromen är betydligt mer tid och arbetskrävande.

Att applicera stenskottsskydd tar mellan 4-6 timmar men vi vill ha bilen över natten så vi kan kontrollera allt när det satt sig riktigt innan vi lämnar ut bilen så räkna med att vi behöver din bil i ett dygn.

Dom flesta skydd från dom stora tillverkarna som är likvärdiga och fyller samma funktion, vi använder oss av Bodyfence X från Hexis som vi tycker fungerar väldigt bra och vi har väldigt bra support från tillverkaren vilket är viktigt för både oss och dig som kund. Vi är ceritiferade av Hexis (enda företaget i norra Europa för tillfället) vilket innebär att vi kan lämna livstids garanti på skyddet.  Andra skydd på marknaden är t ex Xpel, Premium Shield från 3M, Stek med flera, samtliga självläkande med smuts och vattenavvisande egenskaper men vi har valt att jobba med det skydd där vi kan lämna bäst garantier. Även tillvägagångssättet vid montering är dom samma.

Vi utför ingen "renoveringsfoliering" är bilen i dåligt skick och behov av lack så är just lack det bästa alternativet. Folien döljer inga ojämnheter och det är svårt att få folien att fästa som den ska, resultatet bli helt enkelt inte bra och därför gör vi det inte.

Vi måste ha bilen till oss innan bilen får lackförsegling, om bilen behandlas innan vi sätter vårt stenskottsskydd måste du vänta 1-2 månader innan vi kan göra vårt jobb, stenskottsskyddet fäster inte på en bil som precis fått lackförsegling. Om bilen har genomgått keramisk lackbehandling kan det vara så att vi inte kan foliera eller stenskottsskydda den över huvud taget.

Vi sponsrar ytterst sällan och för att vi ska göra det krävs det något väldigt speciellt, vi sponsrar alltså inte för att det är en bil som ska åka på några träffar en sommar eller vara med i ett nummer i en biltidning. I vissa fall kan vi delsponsra med någon form av rabatt men även där krävs något udda som sticker ut. Ta en titt på vårat galleri känner du att du har ett fordon som sticker ut mer än något som redan finns där så är du välkommen att fråga så får vi ta en titt och se vad vi beslutar.

I enstaka fall kan det vara nödvändigt med skarvar. Ha i åtanke att vi kommer att göra allt i vår makt för att försäkra oss om att alla eventuella skarvar placeras där dom syns allra mins och döljs på bästa sätt.

 

Du kan tvätta din bil som vanligt, även i borsttvätt men är det en gammal tvätt med dåliga borstar finns det en risk att även folien repas även om den är tåligare än en lack. Man bör undvika starka avfettningsmedel och om det är en matt folie så får man inte vaxa eller polera den. Dom blanka folierna kan du polera och vaxa precis som med en lack.

Högtryckstvätt är inga problem men man bör hålla ett avstånd på 50 cm med munstycket och inte varmare än max 35°C.

När man helfolierar med en printad folie (folie där man har ett motiv, mönster etc som skrivs ut i en stor skrivare) så skiljer det sig en del både arbetsmässigt och kostnaden för materialet. I regel kan man säga att det kostar mellan 7 000 - 8 000kr + moms mer med foliering med printat motiv/mönster än vad det kostar att helfoliera med en solid färg ur standardsortimentet.

Vi gör enbart avfoliering hos oss i mån av tid, i regel är det lätt att göra det själv eller lämna bort till närmaste recondfirma som ofta tillhandahåller tjänsten med avfoliering. När det är dags att foliera av din bil är du välkommen att kontakta oss så kan vi hänvisa dig till våra samarbetspartners som vi använder oss av vid avfoliering.

Vid färgbyte genom helfoliering behöver man inte anmäla det till Transportstyrelsen eller bilprovningen eftersom det inte är en permanent förändring.

Om du vill titta på lite olika färger så är du välkommen förbi, vi har prover på det flesta färger, vår besökstider är måndag - torsdag 8-16. Om du vill ha lite extra av vår tid för konsultation så får du gärna ringa innan för att vara säker på att vi har den tid som behövs just när du vill komma.

Ja du kan köpa folie löst hos oss, dock har vi begränsat lager så om det gäller hela rullar tar det oss en arbetsdag att få hem det.

Bilen behöver inte vara tvättad när den lämnas hos oss men om vi behöver tvätta den tar vi ut en avgift på 400 kr inklusive moms för tvätt. Självklart är vi tacksamma om du kommer med en bil som är någorlunda ren, en ren bil medför ett bättre slutresultat.

Som privatperson kan du betala med dom vanliga betal- och kredit-korten, Swish eller delbetalning genom Klarna. Företag kan betala med kredit- eller betalkort, Swish, eller mot faktura, vill du betala mot faktura behöver vi veta det vid bokningen.

Foliering är inte på något sätt en ersättare till lack utan ett komplement, utan en bra lack i grunden så blir inte foliering bra, många ser sin chans att foliera för att spara pengar på en bil som sett bättre dagar. Problemet är att en risig bil blir värre med foliering, dels fäster folien dåligt på en bil som bara är uppspacklad utan att vara riktigt lackad och finns det dessutom lite rost på bilen så kommer den att frodas under foliering. Är en bil i behov av lack på grund av slitage så är det en lack den ska ha. Vi utför inga ”renoveringsfolieringar” utan rekommenderar att du vänder dig till en lackerare.

Foliering fungerar bäst på en bil som är frisk i lacken och plåten och är tänkt som ett bra sätt om man vi byta färg eller skydda bilen men bibehålla bilens värde. Att lackera om en bil som är i behov av ny lack till samma färg som den redan har kostar mellan 20.000 och 40.000 kr för en normal personbil beroende på färg och underarbete. Att lacka om en bil till en annan färg landar sällan under 80.000 kr om allt ska lackas så som dörrgångar och motorrum, att lacka om en bil till annan färg och bara lacka utvändigt är katastrof för andrahandsvärdet. Att foliera en normal personbil utvändigt med folie ur standardsortimentet ligger normalt på mellan 15.000 och 20.000 kr.

Foliera från vilken färg som helst till vilken färg som helst? Dagens folier fungerar bra på alla underlagsfärger men man bör ha i åtanke att det går inte att komma in och foliera precis över allt så även om det är ett kompetent företag som utför jobbet ska man fortfarande ha i åtanke att bilens originalfärg kan komma att synas i vissa karosskarvar etc. Om du exempelvis har en vit bil så bör du vara medveten om att det vita kommer att synas på vissa ställen eftersom vit är en såpass ljus färg, det samma gäller om du exempelvis har en röd bil så kanske du ska undvika att foliera den vit.

En bil med mörk eller dov solid eller metallic färg går i princip att foliera till vilken färg som helst utan att det stör, samma gäller för silver och ljusgråa. Bland dom färger som kan vara problematiska att foliera till mörk färg är gul, ljusgrön, vit och röd, då kan man begränsa sitt färgval lite så att det inte blir för stark kontrast. Står man till exempel och väger mellan att foliera från vit till svart eller grå så bör man välja grå eftersom det är mindre kontrast, har man en röd bil kanske man ska överväga att inte foliera den till blå.

Livslängd på folien. Buden är många men rent generellt kan man räkna med en livslängd på 3-4 år på en bil som brukas året runt, men som allt annat beror det också på hur man behandlar och håller efter sin bil, bara för att bilen är folierad betyder det inte att man kan behandla den sämre än en bil som bara är lackad. Folien i sig blir inte dålig med tiden utan det är normalt slitage som tar på den, t.ex. repor eller stenskott precis som med en lack, fördelen är att lacken är helt skyddad under folien.

Vi folierar chromelister (så kallat chrome delete) på dom flesta bilar (beroende lite på listernas utformning etc). Vi har folierat chromelister på fler Teslor än vi kan hålla räkningen på.

När du tonar bakre rutorna (från B-stolpa och bakåt får du ha så mörk toning som du vill, på sidorutorna fram får man enligt lag inte ha någon toning alls. Om du så önskar tonar vi sidorutorna fram men vi förutsätter att de är i utställningssyfte och att bilen inte körs på allmän väg.

Enligt lag får du inte tona några lampor på bilen. Vi utför toning av strålkastare och baklysen men vi förutsätter att bilen ska användas i utställningssyfte och inte köras på allmän väg. Vi tar inget ansvar för vad som händer vid eventuell besiktning.

Visst kan du delbetala hos oss, vi erbjuder delbetalning genom Klarna så att du kan betala senare eller dela upp betalningen som det passar dig.

Meddela oss när du gör din bokning om du vill betala med Klarna. Du kan läsa mer om det på Klarnas hemsida

Det varierar lite mellan olika försäkringsbolag och vad du har för försäkring, det bästa är att du kolla upp vad som gäller för just din bil och ditt bolag.

Efter godkänd offert till bolag fakturerar vi dom flesta bolag vid skada med undantag för Trygg Hansa då vi genomför jobbet och du får själv betala och sedan söka ersättning från dom, detta på grund av ovilja från Trygg Hansa att lösa skador.

Vi rekommenderar att du meddelar ditt bolag att du folierat eller stenskottsskyddat din bil så att dom kan göra en notering och då ökar också chanserna till ersättning när olyckan är framme.

Rent generellt kan man säga att ju mörkare desto bättre och större valfrihet, en mörk bil (svart grå mörkgrå etc) kan du i princip foliera till vilken färg som helst med bra resultat, ju ljusare bilen är desto mer begränsas färgvalet. En vit bil kan man t ex foliera till grå men att foliera den till svart blir i slutändan inte bra om det inte ska bli såpass kostsamt att det inte längre är värt det. En bil med stark färg, exempelvis röd eller gul går sällan att foliera med bra resultat till exempelvis vit eller svar utan då rekommenderar vi en annan stark färg så att bilens gula eller röda lack inte tar över.

Problematiken med att foliera exempelvis en vit bil till svart är att då vit är så ljus så när det är dagsljus letar sig ljuset in i karosskarvar mellan framskärm och dörr etc.

Står du i valet att köp ny bil som du har planer på att foliera och undrar över resultatet, kontakta gärna oss för konsultation.